Uplatnění teplokrevných hřebců zařazených do Akceleračního programu - Čoudková, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce bylo vyhodnotit efektivnost výběru hřebců do akceleračního programu. Snahou bylo porovnat hřebce zařazené a nezařazené v akceleračním programu.K porovnání bylo využito hodnocení jejich exteriérů, sportovní výkonnosti a hodnocení potomků, to je klisen hodnocených ve výkonnostních zkouškách tříletých podle exteriéru a výkonnosti. Z výsledků vyplynulo, že v posledních letech je podíl zařazených hřebců do akceleračního programu více než 35%. Statisticky byly potvrzeny rozdíly mezi zařazenými a nezařazenými hřebci v jejich výkonnosti, ale ne v hodnocení exteriéru. Při hodnocení potomků byl prokázán rozdíl pouze ve výkonnosti (7,66 bodu oproti 7,38), ale nikoliv v exteriéru mezi klisnami po otcích zařazených a nezařazených v akceleračním programu.
The utilization of warmblood stallions registered in the Acceleration programme
Keywords: Akcelerační program; výkonnost; exteriér; výkonnostní zkoušky tříletých; chov českého teplokrevníka; The Acceleration programme; performance; conformation; performance test of three-years-old; breeding of The Czech Warmblood