Proměny dětské kresby v období přechodu mezi 1. a 2. stupněm ZŠ - Petráchová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá tématikou dětské kresby, resp. jejím vývojem mezi 1. a 2. stupněm základní školy. Teoretická část je věnována charakteristice dětí mladšího školního věku a dětem staršího školního věku ? pubescenci v jednotlivých vývojových etapách. Součástí diplomové práce jsou obecné informace o výtvarném projevu dětí a jeho vývojových stádiích a dále kresbě lidské figury. Výzkumná studie sleduje proměny v kresbě lidské figury u dětí přecházejících z 1. na 2. stupeň základní školy. Výsledky byly zkoumány podle určitých kritérií.
Transformation of Children's Drawings during the Period of Transition between the First and Second Grade of Elementary School
Keywords: mladší školní věk; starší školní věk ? pubescence; dětský výtvarný projev; kresba; lidská figura; younger school age; older school age ? pubescence; children?s art expression; draw-ing; human figure