Etické aspekty přípravy na rodičovství u osob se zrakovým postižením - Danielková, Dana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá problematikou přípravy na rodičovství u osob se zrakovým postižením. V první části popisuje cílovou skupinu, věnuje se vymezení pojmů rodina, rodičovství a jejich důležitosti v našem životě. Dále prezentuje nejvýznamnější determinanty, které ovlivňují rodičovství těchto osob a jejich etická zhodnocení. Dotýká se předsudků společnosti spojených s rodičovstvím, které znesnadňují začlenění těchto osob do společnosti. Na základě kvalitativního výzkumu představuje praktická opatření, díky nimž je možné eliminovat výskyt předsudků, zároveň podporovat kvalitní naplňování rodičovské role ve prospěch zdravého vývoje dítěte i rozvoje osobnosti samotného rodiče a tím posílit integraci rodičů se zrakovým postižením do společnosti.
Ethical Aspects of Preparations For Parenthood of Persons With Visually Impairments
Keywords: rodičovství; rodina; osoby se zrakovým postižením; předsudky společnosti; praktická opatření k přípravě na rodičovství; parenting; parenthood; family; people with visual impairments; social prejudices; practical measures for preparing for parenthood