Šikana a její dopad na sociální fungování adolescenta - Jarošová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá šikanou, zejména ve školním prostředí, a jejím vlivem na sociální fungování adolescenta. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku šikany, její druhy, aktéry. Následně pak na období adolescence, vývoj identity a změn, které člověka v období adolescence provází, dále pak na psychické stavy, které souvisejí se šikanou, jako například deprese a úzkost, a v neposlední řadě pak na prevenci, léčbu a následky šikany. Praktická část se skládá z přepisu tří rozhovorů s respondenty, kteří si v období adolescence prošli šikanou zejména ve školním prostředí. Rozhovory byly vypracovány s respondenty, kteří chodili do různých škol a měli různé finanční i rodinné zázemí. Zároveň se každý respondent se šikanou vypořádával jinak. Jediné, co je spojuje, byla právě ona šikana.
Bullying and its impact on the social functioning of adolescent
Keywords: Šikana; agresor; oběť; vliv; adolescence; vývoj; deprese; úzkost; škola; prevence; následky; Bullying; agressor; victim; influence; adolescence; development; depression; anxiety; school; prevention; aftermath