Logopedická prevence pro přirozený rozvoj dětí v předškolním vzdělávání - Vondráková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku (ne)využívání nabídky logopedické prevence rodiči dětí s narušenou komunikační schopností. Teoretická část vymezuje základní pojmy jako je logopedie, logopedická prevence, narušená komunikační schopnost, vývoj řeči (rizika, která se mohou ve vývoji řeči projevit) a artikulace. Opírá se o dostupné odborné prameny z oboru logopedie. Praktická část je realizována metodou kvalitativního šetření a obsahuje polostrukturované rozhovory s rodiči. Hlavním cílem je zjistit odpověď na výzkumnou otázku: "Jak aktivní je zájem ze strany rodičů a jaký je hlavní důvod rodičů vyhledat odbornou pomoc?" Konkrétně se jedná o výzkum v jedné mateřské škole na jihu Čech.
Speech therapy prevention for the natural development of childern in preschool education
Keywords: logopedie; logopedická prevence; logopedický asistent; vývoj řeči; artikulace; narušená komunikační schopnost; řečové poruchy; oromotorika; kvalitativní výzkum; zakotvená teorie; Speech therapy; Speech therapy prevention; speech therapy assistant; speech development; articulation; impaired communication ability; speech disorders; oromotorics; qualitative research; grounded theory