Informovanost mužů ve věku 40 - 60 let o diabetes mellitus 2. typu - Čížková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá informovaností mužů ve věku 40-60 let o nemoci diabetes mellitus 2. typu. Teoretická část je zpracována na odborné úrovni. V teoretické části byl použit vhodný výběr dostupné literatury vztahující se k danému tématu. Je zde charakterizováno onemocnění diabetes mellitus, anatomie, klasifikace, diagnóza, léčba, komplikace, které jsou s nemocí diabetes mellitus spojené. Dále teoretická část specifikuje problematiku, která může výrazně ovlivnit kvalitu života v případě vzniku onemocnění. Z tohoto důvodu je důležitá edukace obyvatelstva před vznikem obezity, edukace nemocných s DM, pohybová aktivita a zároveň prevence vzniku onemocnění diabetes mellitus. Praktická část je koncipována na základě dotazníku, který posloužil jako podklad k zjištění informací o informovanosti mužů v dané populační skupině ve vztahu k diabetes mellitus 2. typu. Celkový koncept teoretické části je postaven na stanovení cílů a hypotéz. V následných podkapitolách bakalářská práce charakterizuje výzkumný soubor, metodiku šetření a organizaci šetření.
Awareness of men aged 40 - 60 years is 2 diabetes mellitus type.
Keywords: Diabetes mellitus; informovanost; muži; edukace; Diabetes mellitus; information; men; education