Náklady a jejich řízení ve vybrané účetní jednotce - Löffelmannová, Monika (Jihočeská univerzita, 2019)
Analýza systému řízení nákladů je důležitá ke zlepšování efektivnosti a výkonnosti podnikových procesů a podniku jako celku. Nejde jen o redukci nákladů, ale i o celkové zvyšování efektivnosti firmy. Pro analýzu je vybráno Západočeské konzumní družstvo Sušice. ZKD Sušice je představeno spolu s náklady, které používá. Následně je provedena analýza těchto nákladů, jejíž výsledkem je zhodnocení jejich vývoje za roky 2014 - 2017. Jako další práce uvádí, jak ZKD Sušice řídí náklady. Uvádí, jaké druhy kalkulací podnik používá a k čemu je využívá. Zabývá se také rozpočty, jejich plánováním a porovnáním se skutečností. Na závěr je zhodnoceno řízení nákladů v podniku a jsou doporučeny návrhy na jeho zlepšení na základě zjištěných informací.
Costs and their management in a selected entity
Keywords: náklady; řízení nákladů; analýza; kalkulace; rozpočetnictví; costs; costs management; analysis; calculation; budgeting