Vliv jógy na pacienty se skoliotickým držením u sedavého typu zaměstnání - Sopková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem této bakalářské práce je vliv jógy na pacienty se skoliotickým držením u sedavého typu zaměstnání. Obsahem bakalářské práce je teoretická a praktická část. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy skoliotické držení, sedavý typ zaměstnání a jóga. Dále teoretická část obsahuje testy vyšetřující skoliotické držení, metody a koncepty pro léčbu a korekci skoliotického držení a v neposlední řadě vliv jógy na skoliotické držení na základě dosavadních výzkumu a studií. Cílem práce je shrnout teoretické poznatky týkající se skoliotického držení těla a sedavého typu zaměstnání. Dalším cílem bylo na základě zpracovaných kazuistik probandů vytvořit cvičební jednotku s prvky jógy a zmapovat konkrétní vliv sestavené cvičební jednotky na skoliotické držení u sledovaných probandů. Praktická část je založena na kvalitativního výzkumu, kde jsou zpracovány kazuistiky tří probandů ve věku od 30 do 50 let, kteří mají sedavý typ zaměstnání a trpí skoliotickým držením. Součástí kazuistik je odebraná anamnéza, vstupní a výstupní kineziologický rozbor, plán terapie a popis průběhu terapie. Na základě vyšetření je sestavena cvičební jednotka s prvky jógy, která probíhala formou skupinového cvičení 1x týdně po dobu 3 měsíců. V průběhu uskutečněných terapií došlo ke zlepšení skoliotického držení těla, ke zmírnění bolestí a obtíží a ke změně dechového stereotypu. Z toho vyplývá, že jógová terapie má pozitivní vliv na skoliotické držení. Tato práce by mohla sloužit jako studijní materiál pro studenty oboru fyzioterapie, lektory jógy a laickou veřejnost.
The influence of yoga on patients with scoliotic posture in sedentary type of work
Keywords: skoliotické držení; skolióza; páteř; sedavý typ zaměstnání; jóga; scoliotic posture; scoliosis; spine; sedentary type of jobs; yoga