CITES rostliny v kosmetických přípravcích - Jakubcová, Claudia (Jihočeská univerzita, 2022)
TTato práce se zabývá vlastnostmi ohrožených druhů rostlin zařazených v přílohách CITES, které jsou obsaženy v kosmetických přípravcích na českém trhu a charakteristikou těchto produktů. Pomocí dotazníků byl zjišťován postoj a odpovědnost firem k problematice ochrany životního prostředí a hodnocení těchto kosmetických produktů uživateli. Celkem bylo zjištěno 20 druhů v 90 kosmetických produktech, z čehož 12 zástupců bylo z čeledi vstavačovitých, dva druhy kaktusů (Selenicereus grandiflorus, Opuntia ficus-indica), ženšen (Panax ginseng, Araliacaee), Aloe ferox (Asphodelaceae), Euphorbia antisyphilitica (pryšcovité), Aniba roseadora (Lauraceae), Aquilaria malaccensis (Thymelleaceae), Cyathea medullaris (Cyatheaceae). Nebyl zjištěn žádný případ sběru ve volné přírodě na původních lokalitách. Vše nasvědčuje tomu, že rostliny využívané v kosmetice se pěstují, tudíž není porušována úmluva CITES. Uživatelé byli s kosmetickými výrobky spokojení.
CITES plants in cosmetic products
Keywords: CITES; CITES rostliny; kosmetické přípravky; kosmetika; rostliny; CITES; CITES plants; cosmetic products; cosmetics; plants