Pohledávky a daň z příjmů - Bendová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2007)
Pohledávky jsou zvláštním druhem majetku. Jsou nehmotným majetkem, kde jeho vlastník má omezené možnosti jeho využívání. Jsou majetkem, který je bez náhrady svěřen na určitou dobu jiné osobě. Pohledávky jsou bezúročným obchodním úvěrem poskytnutým dlužníku. Vysoký podíl pohledávek z celkového oběžného majetku může působit negativně na vývoj podmínek pro ekonomickou činnost. Pohledávky váží zdroje potřebné na pořízení zásob nutných pro vlastní výrobní či obchodní činnost. U nedobytných pohledávek je možné dosáhnout nepřímého snížení jejich ocenění v účetnictví prostřednictvím opravných položek. Pohledávky jsou jediným majetkem, u kterého je při splnění určitých zákonných podmínek tvorba opravných položek daňově uznatelným nákladem. Při promlčení pohledávky nevzniká věřiteli povinnost vyřadit pohledávku z majetku. Věřitel se může o vyřazení pohledávky z majetku rozhodnout svobodně kdykoliv. Při splnění podmínek stanovených v Zákoně o daních z příjmů je hodnota vyřazené pohledávky daňově uznatelná. Když zákonné podmínky splněny nejsou, při vyřazení pohledávky je náklad vzniklý odpisem pohledávky nákladem bez daňové účinnosti. Pohledávku je také možné postoupit jiné osobě. Takto se eliminuje nebezpečí jejího nezaplacení. Úhrady pohledávky je možné taktéž dosáhnout zápočtem vzájemných pohledávek mezi věřitelem a dlužníkem.
Claims and income tax
Keywords: Pohledávka; majetek; věřitel; dlužník; opravná položka; odpis pohledávky; postoupení; nedobytná pohledávka; daň z příjmů; daňově účinný; přesun dluhu; promlčení pohledávky; zápočet vzájemných pohledávek.; Claim; property; creditor; debtor; adjusting item; write-off; cession; irrecoverable claim; income tax; tax deductible; limitation of claim; transfer of a debt; inclusion mutual claims.