A Comparison between Science Fiction Works of Arthur C. Clarke and Douglas Adams's Parody of the Genre - Horák, Michal (Jihočeská univerzita, 2017)
Úkolem práce je nejprve definovat žánr science fiction na základě odborné literatury a dále rozebrat obecně literárně teoretický pojem parodie. Součástí práce budou stručné životopisy obou autorů (Arthur C. Clarke a Douglas Adams) a analýza Clarkovy série románů Vesmírná Odysea. Cílem práce je srovnání Clarkovy legendární série a Adamsovy parodie žánru Stopařův průvodce Galaxií, přičemž v každé sérii práce vytyčí hlavní postavy, motivy a symboly a následně porovná prostředí obou sérií, motivaci hrdinů, narativní strategii a vypravěčský styl.
A Comparison between Science Fiction Works of Arthur C. Clarke and Douglas Adams's Parody of the Genre
Keywords: Arthur C. Clarke; Douglas Adams; Science Fiction; Sci-fi; Parodie; 2001: Vesmírná Odysea; Stopařův Průvodce Galaxií; Arthur C. Clarke; Douglas Adams; Science Fiction; Sc-fi; Parody; 2001: A Space Odyssey; The Hitchhiker's Guide to the Galaxy