Komparace dědické daně v České republice na Velké Británii - Bednářová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem mé bakalářské práce byla komparace současné úpravy dědické daně ve Velké Británii a České republice a s tím související připravované návrhy ministerstva financí na úpravu dědické daně ČR. Nejdříve jsem se ve své práci zaměřila na zařazení dědické daně do daňového systému. Z této kapitoly vyplývá, že dědická daň je podle obecných pravidel zařazována do daní majetkových. V další části jsem citovala autory řešící problematiku významu dědické daně. Z prostudování tohoto tématu jsem vyvodila závěr, že ačkoliv přispívá dědická daň malým výnosem do veřejného rozpočtu, tak zastupuje v daňových systémech důležité místo. V práci se objevuje popis historické a současné dědické daně, ve které jsme se pokusila porovnat jejich současné úpravy a vývoj. Z těchto získaných informací vyplývají určité obecné charakteristiky těchto úprav. Současná úprava dědické daně v České republice se zaměřuje na osvobození dědické daně pro členy příbuzenstva, kdežto dědická daň ve Velké Británii se zaměřuje na zdanění občanů s rozsáhlým movitým i nemovitým majetkem. V následující kapitole se zaměřuji na nově vznikající úpravy dědické daně v ČR. Jeden z návrhů obsahuje zejména stanovení jednotné sazby, čímž způsobí větší daňové břemeno dědicům s průměrnou velikostí majetku, a snížení daňového břemena dědiců s rozsáhlým majetkem. Dalším ustanovením tohoto návrhu je ponechání původního osvobození týkající se I. a II. skupiny, z čehož vyplývá, že takto navržený návrh dědickou daň nestabilizuje, ale povede ke stále klesajícímu trendu. Další návrh, který projednává Ministerstvo financí, spočívá v zařazení dědické daně do daní z příjmů a následném zániku zákona 357/1992.Sb. , přičemž stále zůstává osvobození I. a II skupiny a jednotná sazba dědické daně.
Comparison of inheritance tax in the Czech Republic and the Great Britain
Keywords: dědická daň; veřejný rozpočet; porovnání; Česká republika; Velká Británie; daň z příjmů; inheritance tax; public budget; comparation; Czech republic; Great Britain; corporate tax