Reprezentace doby v periodikách Doba (1945-1947) a Listy (1946-1948) - Hromková, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním záměrem diplomové práce je detailně zanalyzovat jednotlivá čísla časopisu Doba, který v letech 19451947 vycházel pod záštitou literárního odboru Umělecké besedy. V této souvislosti se práce také snaží reflektovat vliv dobového kontextu na struktuře a obsahu zveřejněných příspěvků. Charakteristika článků má vést k zobecnění toho, čím se redakční kruh při vytváření časopisu řídil a jakou úlohu měl tento list v řadě poválečných periodik zastávat. V závěru je krátce věnována pozornost tomu, jak bylo vydávání Doby ukončeno a jak její místo zastoupily, v té době již výrazné, Listy (19461948) Jindřicha Chalupeckého. Součástí práce je rovněž autorský rejstřík a obsah celého ročníku, které byly vytvořeny pro přehlednou orientaci v tomto časopise.
Representation of Crucial Years in Periodicals Doba (1945-1947) and Listy (1946-1948)