Vyhodnocení vybraných indikátorů kvality ošetřovatelské péče na oddělení následné péče - Balogová, Renata (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem výzkumného šetření bylo vyhodnocení indikátorů kvality ošetřovatelské péče. Indikátory, které jsme si pro tento výzkum zvolili, byly spokojenost pacientů s ošetřovatelskou péčí, hodnocení soběstačnosti, stavu výživy a bolesti. Ve vyhodnocování spokojenosti s ošetřovatelskou péčí odpovídalo většina dotázaných respondentů kladně. Ze všech dotazovaných respondentů 64 % zvolilo v celkovém hodnocení možnost spokojen a 36 % respondentů možnost spíše spokojen. Možnosti průměrně spokojen, spíše nespokojen a nespokojen v celkovém hodnocení poskytované lékařské i ošetřovatelské péče nezvolil žádný z dotazovaných respondentů. Hypotéza 1: pacienti na ONP jsou spokojeni s ošetřovatelskou péčí, byla potvrzena. Vyhodnocení míry soběstačnosti ? v celkovém součtu všech oblastí 32,1 % respondentů se posunulo ze stupně závislosti středně závislý na ošetřovatelské péči do kategorie lehce závislý na ošetřovatelské péči. V kategorii vysoce závislý na ošetřovatelské péči a zcela nezávislý na ošetřovatelské péči se stav nezměnil. Hypotéza 2: míra soběstačnosti se u pacientů ONP ve sledovaném období zvyšuje, byla potvrzena. Stav výživy se ve sledovaném období změnil k lepšímu. V celkovém součtu nutričního score bylo v nejnižší kategorii (0 ? 3 body) o 14,4 % respondentů více po měsíci hodnocení než v hodnocení při příjmu. Hypotéza 3: stav výživy se u pacientů ONP ve sledovaném období zlepšuje, byla potvrzena. Hodnocení bolesti u pacientů na ONP ? bolest udávalo 59,4 % respondentů, z nichž 39,5 % respondentů mělo bolest na hodnotě 1 VAS, 34,2 % respondentů hodnotu 2 VAS, 15,8 % respondentů hodnotu 3 VAS, 5,25 % respondentů hodnotu 4 VAS a 5,25 % respondentů mělo bolest na hodnotě 5 VAS. Po podání analgetik nepřesahuje u respondentů hodnotu bolesti 2 na VAS. Na základě výše uvedených výsledků hypotéza 4: Bolest u pacientů ONP nepřesahuje hodnotu 3 na VAS, byla potvrzena.
Evaluation of selected quality indicators of health care at the department of post-medical care
Keywords: Bolest; indikátor; kvalita; soběstačnost; výživa; Pain; indicator; quality; self sufficiency; nutrition