Cvičení na velkém míči a jeho využití v hodinách TV a ZTV u studentek na střední zdravotnické škole v Táboře - Jiroutová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce zjišťuje význam a vliv cvičení na velkém míči a jeho využití v hodinách tělesné výchovy na střední zdravotnické škole v Táboře. Teoretická část se zaměřuje na anatomii lidského těla od kosterního systému, přes svaly po hormony, které ovlivňují těla dívek. V textu jsou uvedeny vlivy menstruačního cyklu na dívky, zásady výživy a pitného režimu při sportu a náročné životní situace v dospívání. Cílem praktické části je zjištění, zda má cvičení na velkých míčích vliv na tělesnou strukturu, zdatnost a zvýšení vnitřní vyrovnanosti dívek. K výsledkům jsem dospěla pomocí naměřených hodnot BMI, WHR, testu tělesné zdatnosti Kaschova step-testu a Ruffierovy zkoušky, hodnocení držení těla podle Jaroše a Lomíčka, měření zastoupení tkání v těle a vyhodnocení řízeného rozhovoru. Za pomoci těchto metod jsem zjistila hodnoty složení těla, váhu, výšku, stav tělesné zdatnosti, stav držení těla a psychický stav během intervenčního pohybového programu. Výsledkem bylo, že cvičení na velkém míči má pozitivní vliv na tělesnou strukturu dívek.
Exercise on a large ball and its use in PE and HPE for students at a secondary medical school in the Tabor
Keywords: fitball; vliv cvičení; protahovací cvičení; posilovací cvičení; tělesná struktura; fitball; impact exercises; stretching exercises; strengthening exercises; body structure