Ošetřovatelská péče o ženy s anémií v šestinedělí - Daňková, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2015)
Ošetřovatelská péče o ženy s anémií v šestinedělí Šestinedělí začíná porodem novorozence a placenty. Toto období trvá 42 dnů. Tento čas je velmi náročné období v životě ženy. V ženském organismu dochází k mnoha změnám, které směřují k navrácení předporodního stavu organismu. Šestinedělí nemusí probíhat bez komplikací. Jednou z nich je krvácení. Krvácení považujeme za nadměrné, jestliže ztráta přesahuje 500 ml. Následkem krvácení může dojít k anémii. Anémii definujeme jako onemocnění, při němž je v krvi snížena hladina červeného krevního barviva, hemoglobinu a červených krvinek pod fyziologickou mez pro daný věk a pohlaví (Procházka a Procházková, 2003). Anémie se může projevit už v těhotenství, kdy se může jednat i o fyziologický jev, který je zapříčiněn nárůstem objemu cirkulující plazmy. Ošetřovatelská péče o ženu s anémií v šestinedělí má svá specifika. Tato specifika se odvíjejí především od fyzických problémů, které anémii provází. Jedná se zejména o únavu a slabost, točení hlavy, ztrátu rovnováhy, hučení v uších, mžitky před očima, ztížené dýchání a změny dalších fyziologických funkcí. Ošetřovatelská péče prováděná porodní asistentkou se zaměřuje na kontrolu celkového stavu šestinedělky např. krvácení a hodnoty fyziologických funkcí. Péče dále zahrnuje případnou dopomoc při vstávání po porodu, při hygieně a vyprazdňování. Mezi ošetřovatelské intervence patří i plnění ordinací lékaře, mezi které jsou zahrnuty např. odběry krve, podávání léků a krevních derivátů. Významnou součástí ošetřovatelské péče by měla být edukace porodní asistentkou o výživě, vyprazdňování, dodržování zásad bezpečného pohybu, správné hygieny atd. Cílem bakalářské práce je zjistit neuspokojené potřeby žen v raném šestinedělí s anémií po porodu. K cíli byly stanoveny výzkumné otázky: Které potřeby jsou neuspokojené z pohledu žen (šestinedělek) s anémií po porodu? Které potřeby jsou prioritní z pohledu žen (šestinedělek) s anémií po porodu? Pro získání dat bylo využito kvalitativní výzkumné šetření, metoda dotazování a technika hloubkového rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo 6 respondentek po spontánním porodu s diagnostikovanou anémií. Rozhovor byl prováděn třetí den po porodu na ošetřovací jednotce šestinedělí a na konci šestinedělí. Rozhovory byly přepsány písemně a analyzovány metodou papír a tužka. Další metodou sběru dat byla analýza zdravotnické dokumentace se zaměřením na zjištění hodnot krevního obrazu a identifikačních údajů. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že ženy s anémií v šestinedělí mají nejčastěji problémy v uspokojování potřeb v oblasti dýchání a cirkulace, pohyb a hygiena, péče o novorozence. Z pohledu šestinedělek jako prioritní potřeba vychází pohyb a hygiena, péče o novorozence. Jako nejčastější zdravotní problémy v oblasti dýchání a cirkulace udávaly respondentky točení hlavy při sedu a vstávání, hučení v uších a slabost, zatmění před očima. U některých z respondentek se objevilo ztížené dýchání, pocity mdloby, bušení srdce a změny krevního tlaku. Co se týče pohybu a hygieny respondentky především vyjadřovaly strach z možného pádu. Další oblastí, kterou respondentky považovaly za prioritu, byla péče o novorozence. Ve většině případů první den po porodu péči o novorozence převzaly dětské sestry. Terapie u žen s anémií v raném šestinedělí byla zaměřena na podávání přípravků s obsahem železa, vitamínů k podpoře krvetvorby, infuzní terapii a podávání krevních derivátů. O možnostech léčby dostaly respondentky informace od lékaře i porodních asistentek, přičemž tyto informace považovaly za dostačující. Výstupem bakalářské práce je edukační materiál pro začínající porodní asistentky zaměřený na ošetřovatelskou péči o ženy s anémií v šestinedělí.
Nurse care for women with anemia in confinement
Keywords: Šestinedělí; anémie; porodní asistentka; ošetřovatelská péče; potřeby; puerperium; anaemia; midwife; nursing care; needs