Taxonomická variabilita tarzálních žláz u savců. - Hůlka, Martin (Jihočeská univerzita, 2013)
Tarzální žlázy nebo také Meibomianovi žlázy jsou mazové žlázy umístěné v očních víčkách savců. Tyto žlázy jou důležité pro zrakové schopnosti očí. Počet Meibomianových žláz, jejich morfologie a umístění jsou druhově specifické. Bohužel všechny znalosti o těchto žlázách jsou odvozeny pouze od několika domestikovaných zvířat a hlodavců, hlavně od hrabošovitých. Tato práce sjednocuje variabilitu ostatních skupin savců založenou na publikovaných studií a vlastního sledování.
Taxonomic variability tarsal glands of mammals.