Rozvoj a Židovské zprávy ve 30. letech 20. století - Vávrová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2016)
Jádrem předložené diplomové práce je analýza dvou oblíbených židovských týdeníků z období 30. let minulého století. Jedná se o sionisticky orientované Židovské zprávy a časopis Rozvoj reprezentující ideově protichůdné českožidovské hnutí. Práce bude sledovat nejenom způsob reflexe a interpretace dobových politických událostí, ale zaměří se také na vzájemný vztah mezi stoupenci obou směrů a na jejich postoj k Československé republice a jejím politickým reprezentantům. Pozornost bude taktéž věnována kulturní a literární profilaci obou týdeníků, přičemž v této oblasti budou analýze podrobeny nejenom Židovské zprávy a Rozvoj, ale také každoročně vycházející kulturně-literární přílohy Židovský kalendář a Kalendář česko-židovský. Cílem práce je postihnout dobovou řeč periodik, jež jsou formovány svými ideologiemi, a odhalit tak jejich strategie a vnímání světa.
Progress and Jewish News in the 1930s
Keywords: Židovské zprávy; Židovský kalendář; Rozvoj; Kalendář česko-židovský; Židé; sionismus; českožidovská asimilace; národní identita; Jewish News; Jewish Calendar; Progress; Chzech Jewish Almanac; Jews; Zionism; Czech Jewish assimilation movement; national identity