Posouzení učenlivosti koní a adaptace na stres - Pokorná, Barbora (Jihočeská univerzita, 2019)
Současné využití koní je v dnešní době především ke sportovním účelům, tím se zvyšují požadavky na jejich psychickou i fyzickou připravenost. Ta se odvíjí od jejich charakteru a schopnosti se přizpůsobit nenadálým stresovým okolnostem. Cílem diplomové práce bylo sestavit uměle vytvořenou uličku se stresovými překážkami a posoudit učenlivosti koní různého využití, plemenné příslušnosti a pohlaví. Poté vyvodit jejich adaptaci na změnu podmínek prostředí, která může být až stresovým faktorem. Schopnost koní byla testována prostřednictvím čtyř úkolů. Průchod prázdnou uličkou, přechod přes plachtu, projití kolem balonků a průchod pod třásněmi. Jednotlivé úkoly nejdříve koně museli absolvovat s vodičem pro seznámení s danými stresory. Poté byli vpuštěni do uličky samostatně. Když kůň prošel, přidal se další úkol a vše se opakovalo. Na konci uličky byla pro koně vždy připravena pozitivní motivace založená na potravním reflexu. Výsledky ukázaly, jak koně reagovali na přidávání stresorů do uličky a na jejich obtížnost. Rychlost a úspěšnost průchodu uličkou byla hodnocena bodovou stupnicí 1až 4. Čím více stresorů se v uličce nacházelo, tím měli koně v průměru vyšší známku. Statistickou metodou Anova byl posuzován rozdíl mezi plemeny českého teplokrevníka a skupinou plemen ostatních. Projít uličkou se všemi úkoly až do konce zvládlo 83,33% zástupců koní českého teplokrevníka. Ze skupiny koní ostatních plemen zvládlo tento úkol dokončit pouze 12,5% koní. Statisticky prokazatelný rozdíl nebyl zjištěn u skupin pohlaví a skupin rozlišujících využití koně.
The Evalution of Horse Learning Capability and Stress Adaptation
Keywords: kůň; stres; adaptace; učenlivost; horse; stress; daptation; learning