Rozdělení primární organické půdní hmoty v kambizemích a pseudoglejích oblasti Třeboňska - Vrzáková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2017)
Bylo provedeno zhodnocení současného způsobu výpočtu obsahu humusu v půdách násobením faktoru 1,724 a shledáno, že způsob tohoto přepočtu je naprosto nevyhovující. Na vzorcích půd ze západní části lokality Třeboňska byla prokázána vhodnost nové metody dle patentu ČS 304265. Hlavní půdní typy třeboňska kambizemě a pseudogleje mají úzký obsah humusu a vysoký obsah primarní půdní organicka hmota PPOH. Přičinou je půdní kyselost omezující činnost půdního mikroedafonu.
Fission prime organic soil masses in kambizemich and pseudo - - gleies areas Trebonska
Keywords: humus (H); primární půdní organická hmota PPOH; analýza; třeboňské půdy; kambizemě; pseudogleje.; humus (H); the primary PPOH soil organic matter; soil analysis; pseudogleys Trebon cambisoils.