Fyzioterapeutické postupy po úrazech v oblasti hlezenního kloubu a nohy - Mojcherová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku úrazů v oblasti hlezenního kloubu a nohy. Práce je rozdělena do několika na sebe navazujících kapitol. Nejprve je popsána anatomie a základní kineziologie hlezenního kloubu a nohy, na kterou navazuje kapitola týkající se poranění v této oblasti. Zde jsou vypsány nejčastější úrazy hlezenního kloubu a nohy, jejich stručná charakteristika a možnosti terapie. Poté následuje kapitola zabývající se komplexní léčebnou rehabilitací. Teoretická část práce končí kapitolou prevence, kde jsem se zaměřila na tejping, ortézy a bandáže a posilování stabilizátorů hlezenního kloubu a nohy. V praktické části je použita metoda kvalitativního výzkumu s technikami polostandardizovaného rozhovoru, pozorování (kineziologické vyšetření), zpracování kazuistik a sekundární analýzy dat. Testovaný soubor je tvořen čtyřmi pacienty různého věku po úrazech v oblasti hlezenního kloubu. Výsledky terapie jsou zpracovány formou kazuistik. Každá kazuistika obsahuje krátkodobý rehabilitační program a jeho následnou realizaci v terapii. Tím došlo ke splnění cíle, sestavit a realizovat fyzioterapeutický program pro obnovu původní funkce dolní končetiny.
Physiotherapeutic methods after injuries in the area of ankle joint and foot
Keywords: Hlezenní kloub a noha; metody rehabilitace; poranění hlezenního kloubu a nohy; prevence.; Ankle joint and foot; methods of rehabilitation; injuries of the ankle joint and foot; prevention.