Agrotechnická opatření při pěstování a sklizni Stévie sladké (Stevia Rebaudiana Bertoni) v polních podmínkách - Hauserová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Stévie sladká neboli Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina s velice zajímavým a doposud s málo využitým potenciálem. Je to subtropická rostlina s až 300x vyšší sladivostí, než je sladivost sacharózy. Často se využívá jako náhrada cukru sladidlo, vhodné pro diabetiky a lidi trpící nadváhou. Do práce je zapracována charakteristika rostliny, botanický popis, podmínky pěstování a chemické složení rostliny. Praktická část se zabývá sledováním růstu rostlin Stévie sladké během vegetace, její klíčivostí, rozmnožováním, pěstování v polních podmínkách a přezimováním. Cílem práce bylo rozšíření poznatků z hlediska pěstování, způsobu rozmnožování a možnosti přezimování rostlin Stévie sladké. Byl založen polní pokus, se zaměřením na teplotní ukazatele během vegetačního období a její vliv na celkové množství přezimovaných rostlin. Byl hodnocen výnos suché hmoty rostlin z jednotky plochy a statistické zpracování s vyhodnocením výsledků.
Agrotechnical measures in cultivation and harvesting Stevia rebaudiana (Stevia Rebaudiana Bertoni ) in field conditions
Keywords: Stévie sladká; Stevia rebaudiana Bertoni; klíčivost; rozmnožování; pěstování; sklizeň; přírodní nekalorické sladidlo; steviosid; Stevia; Stevia rebaudiana Bertoni; germination; reproduction; cultivation; harvest; natural non- caloric sweetener; steviosid