Allithiolany a další strukturně příbuzné organosirné sloučeniny rostlin rodu Allium - Sirná, Aneta (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá organosirnými sloučeninami rostlin rodu Allium, které obsahují thiolanové jádro. Teoretická část se zaměřuje na nejvýznamnější zástupce rodu Allium, tedy na cibuli kuchyňskou (Allium cepa) a česnek kuchyňský (Allium sativum). Zahrnuje jejich produkci a hlavní skupiny organosirných sloučenin, které se v nich tvoří enzymově katalyzovaným rozkladem prekurzorů odvozených od cysteinu (isoalliinu a methiinu). Hlavní pozornost je zaměřena na skupinu sloučenin s názvem allithiolany, které způsobují nežádoucí zhořknutí cibule. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci metod pro izolaci allithiolanů A z extraktu cibule kuchyňské. Dalším cílem bylo vybrané sloučeniny izolovat pomocí preparativní HPLC.
Allithiolanes and other structurally related organosulfur compounds in plants of the genus Allium