Institut vazby v trestním řízení - Zelenková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá omezením osobní svobody obviněné osoby v trestním řízení prostřednictvím institutu vazby v kontextu základních lidských práv a svobod, která jsou každé obviněné osobě garantována právním řádem včetně mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. Po právním rozboru omezení osobní svobody prostřednictvím zadržení nebo zatčení, které předchází vazebnímu zajištění, následuje tzv. materiální vazební právo, konkrétně institut vazby se zaměřením na vazební důvody. Další kapitola zahrnuje formální vazební právo, které se zabývá procesními aspekty vazebního zajištění fyzické osoby v rámci vazebního zasedání a v něm vyhlášenými rozhodnutími o vzetí do vazby a limity při přijetí zákonných náhrad vazby jiným opatřením. Poslední kapitola se zabývá výkonem vazby z hlediska práv a povinností obviněného ve výkonu vazby včetně případných sociálně psychologických aspektů.
Institute of Pre-trial Detention in Criminal Proceedings
Keywords: náhrada vazby; obviněný; omezení osobní svobody; presumpce neviny; trestní řízení; trestní stíhání; vazba; vazební důvody; zadržení; zatčení; alternative to detention; accused; restriction of personal liberty; presumption of innocence; criminal procedure; criminal prosecution; detention; grounds for detention; restraint; arrest