Možnosti vedení alternativních porodů na porodním sále - Doležalová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstract Alternativní porod neboli přirozený porod vychází z předpokladu, že zrození člověka představuje zcela normální fyziologický proces, který většina budoucích matek dokáže zvládnout svými vlastními silami. V této práci byly především sledovány hlavní čtyři cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jakým způsobům alternativního vedení porodu v první době porodní dávají ženy s fyziologickým těhotenstvím přednost. Tento cíl byl částečně splněn. V Nemocnici České Budějovice, a.s se hypotéza potvrdila, respondentky uvedly jako nejvíce využívanou metodu v první době porodní hydroterapii a v Nemocnici Český Krumlov, a.s. se hypotéza vyvrátila, zde respondentky více využívaly dechová cvičení. Druhým cílem zkoumání bylo zjistit, jakým způsobům vedení porodu v druhé době porodní dávají ženy s fyziologickým těhotenstvím přednost. Tento cíl byl splněn. V Nemocnici Č. Budějovice, a.s. a v Nemocnici Č. Krumlov, a.s. se hypotéza o nejčastějším využitím porodu v klasické poloze potvrdila. Cíl třetí byl zaměřen na zjištění, jaké možnosti alternativních porodů nabízejí porodnice ženám s fyziologickým těhotenstvím. Opět byl cíl splněn. Hypotéza byla splněna jak v Nemocnici Č. Budějovice, a.s., tak v Nemocnici Č. Krumlov, a.s. Bylo zjištěno, že nemocnice nejvíce nabízejí hydroterapii. Čtvrtý cíl se zaměřuje na zjištění, zda je ženám fyziologicky těhotným aktivně nabízeno alternativní vedení porodu zdravotním personálem. I zde byl cíl splněn. Opět se hypotéza potvrdila a to u obou zkoumaných měst. Personál skutečně aktivně nabízel alternativní vedení porodu. Výzkum byl kvantitativní metodou sběru dat. V práci byl použit dotazník, který byl anonymní a obsahoval uzavřené a polootevřené otázky. Byl určen ženám po spontánní porodu a to na oddělení šestinedělí v Nemocnici Č. Budějovice, a.s. a v Nemocnici Č. Krumlov, a.s. Celkem bylo zkoumáno 109 žen, což činilo 100 %. Dle dosažených výsledků bylo konstatováno, že úroveň zdravotní péče ve sledovaných zařízeních se neustále zkvalitňuje, vyvíjí a zlepšuje s ohledem na moderní alternativní metody. Stále roste zájem o jejich využívání ze strany rodiček i jejich rodinných příslušníků. Porodnice pružně reagují na stoupající poptávku a modernizují porodní sály, vybavují je pomůckami potřebnými k realizaci alternativních metod, zlepšují přístup personálu. To má za následek pozitivní odezvu od samotných matek, kdy většina uvedla, že by toto zařízení zvolila i při svém dalším porodu. Výsledkem bylo doporučení zdravotnickým zařízením pokračovat v zahájeném trendu směřujícímu k rozšiřování alternativního porodnictví, zlepšování prostředí porodních sálů, i dalších oddělení se souběžným poskytováním perfektní a přesto i individuální ošetřovatelské péče, zejména ze strany porodních asistentek. Je překvapujícím zjištění, že většina žen nenavštěvovala předporodní kurzy, ačkoliv jejich přínos je prokázaný. Rovněž využití dalších druhů přípravy k porodu, jako je gravidjóga, břišní orientální tance, cvičení i plavání byly využívány jen velmi zřídka. Přínos této práce může být i pro studentky, které studují obor porodní asistentka, ale také pro porodní asistentky, již pracující v praxi na porodním sále a mají zájem na rozvoji alternativního porodnictví.
Possibilities of Alternative Deliveries in Delivery Theatre
Keywords: Porodní poloha Přirozený porod Rodička Partner; natural delivery women in childbed patner delivery position