Obraz španělského krále Filipa II. ve španělské beletrii 20. století - Řezníčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce pojednává o obrazu španělského krále Filipa II. ve španělské krásné literatuře 20. století. Je rozdělena do tří hlavních částí. První část se věnuje představení osobnosti Filipa II. na základě poznatků moderní historiografie. Zabývá se nejen královým rodinným životem, ale také jeho vládou a představuje některé důležité osobnosti Filipova dvora. Druhá část stručně představuje tzv. černou legendu a její spojitost se španělským králem, Filipem II. Zaměřuje se také na její opak, tzv. bílou legendu. Poslední, třetí část je zaměřena na hlavní téma této práce, kterým je obraz již zmíněného monarchy ve španělské krásné literatuře 20. století. Cílem práce je zjistit, zda se tento obraz v průběhu 20. století mění v souvislosti s politickým a náboženským postojem autorů vybrané literatury. Sleduje také vliv doby, ve které byla díla vydána. Práce začíná úvodem a je zakončena závěrem, který je doplněn o resumé ve španělském jazyce.
The image of Spanish King Philip II. in Spanish Literature of the 20th century
Keywords: Filip II.; černá legenda; Španělsko; 20. století; španělská literatura; Philip II.; The Black Legend; Spain; 20th century; Spanish literature