Přípitek jako nedílná součást ruské etikety - Berná, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce obsahuje přehled o etiketě, uplatnění a pronášení přípitku v ruském prostředí. Jsou zde porovnána specifika ruské etikety přípitku s etiketou českou a uvedeny i rozdíly ve srovnání s jinými zeměmi. Ruské přípitky jsou rozděleny podle různých společenských situací a každý typ přípitku je ilustrován příkladem. Jsou zde popsány i vlivy neverbální komunikace, role a postoje mluvčího a posluchače a pravidla správného chování u stolu.
The toast as a integral part of russian etiquette
Keywords: přípitek; pronášení přípitku; etiketa ruského přípitku; toast; proposing a toast; etiquette of russian toast