Infant handling in male Barbary macaques - Kuběnová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Nemateřská manipulace s mláďaty u samců makaka magota přitahuje vědeckou pozornosti svou intenzitou v kombinaci s promiskuitou druhu, která by měla působit proti otcovské péči. Tato disertační práce se skládá ze čtyř studií, které zkoumají samčí manipulaci s mláďaty v skupině divoce žijících makaků v Maroku. Tyto studie jsou založeny na původních datech a výsledky poskytují nové informace o chování, a tím významně přispívají k jeho vysvětlení. Zaprvé nabízíme nový pohled na vztah mezi distribucí páření a manipulací, a ptáme se, zda jej lze vysvětlit jako otcovskou investici nebo snahou samců zvýšit šance na budoucí páření s matkami mláďat. Zadruhé poskytujeme nové detaily k vysvětlení triadických interakcí, při nichž dva samci společně manipulují s jedním mládětem. Zatřetí řešíme otázku, zda samci využívají znalosti o vztahu třetí strany při výběru partnerů pro triadické interakce. Začtvrté, práce ukazuje, že zájem samců manipulovat dokonce i s mláďaty pocházejícími z jiné skupiny může přispět k re-introdukci mláďat konfiskovaných z nelegálního obchodu.
Infant handling in male Barbary macaques
Keywords: Makak magot; manipulace s mláďaty; nemateřská péče; otcovská investice; pářicí úsilí; sociální vztahy; triadické interakce; znalost vztahů třetí strany; sociální inteligence; Barbary macaques; infant handling; non-maternal care; paternal investment; mating effort; social relationship; male-infant-male interactions; triadic awareness; social cognition