Dítě s hyperkinetickou poruchou chování - případová studie (střednědobé sledování) - Havlíková, Renata (Jihočeská univerzita, 2012)
V teoretické části práce jsem se zaměřila na nejnovější poznatky o problematice hyperkinetické poruchy chování u dětí. (klinický obraz a vývojové aspekty poruchy, genetické a biochemické markery, obraz poruchy psychodiagnostice). Seznámila jsem se sociálními důsledky poruchy a léčebnými možnostmi, psychoterapeutickou a psychosociální intervencí. V praktické části práce jsem se pokusila zachytit a ilustrovat problematiku hyperkinetické poruchy chování v dynamice vývoje dítěte s touto diagnózou po dobu čtyřletého sledování. Mapována byla porucha ve vztahu k rodině a ve vztahu ke školnímu a částečně i mimoškolnímu prostředí (mateřská škola, 1. stupeň základní školy, středisko výchovné péče).
Child with hyperkinetic disorder and behavior disorder - a case study (mid-term observation)
Keywords: Poruchy chování; ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou); LMD; hyperaktivita; impulzivita; porucha pozornosti; DSM-IV; MKN-10; rodina; vzdělávání; integrace; pedagogicko-psychologická poradna; léčba; farmakoterapie; psychoterapie; behaviorální terapie; Key words: behavioural and emotional disorder; ADHD (Attention; Deficit Hyperactivity Disorder); minimal brain dysfunction; hyperkinetic reaction of childhood; attention-deficit disorder with hyperactivity); hyperactivity; impulsivity; concentration disorder; ICD-10; family; education; integration; mental health service; remedy; pharmacotherapy; psychotherapy; behavioural management techniques.