Výskyt kyberšikany a její znalost na základní škole Nerudova 9 v Českých Budějovicích - Horváthová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce zkoumá znalost a výskyt kyberšikany na vybrané základní škole v Českých Budějo-vicích. V teoretické části se zaměřuji na základní pojmy týkající se kyberšikany, zejména na komunikaci a prostředí Internetu, ve kterém ke kyberšikaně dochází. Najdeme zde i popis dalších rizik, se kterými se mohou uživatelé internetu dostat do kontaktu. V praktické části najdeme vyhodnocení provedeného výzkumu, rozbor jednotlivých otázek a verifikaci daných hypotéz. Z výzkumu můžeme vyzjistit, jaká je znalost pojmu kyberšikana mezi žáky 2. stupně ZŠ Nerudova, kolik procent z nich kyberšikanu zažilo, jestli považují kyberšikanu za nebezpeč-nou a jak se k ní staví jako ke zdroji zábavy. Uvidíme rovněž, kde se žáci o kyberšikaně do-věděli, komu se svěřili, pokud se stali svědkem nebo obětí a kolik toho vědí o kyberšikaně učitelů.
The Occurrence of Cyberbullying And Its Knowledge at The Primary School Nerudova 9 in Ceske Budejovice
Keywords: kyberšikana; šikana; základní škola; sociálně-patologické jevy; cyberbullying; bullying; primary school; social-pathologic phenomenon