EKONOMICKÉ ASPEKTY AKTUÁLNÍCH PROBLÉMŮ EVROPSKÉ MIGRACE SE ZŘETELEM K ČR - Szilvayová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na ekonomické aspekty evropské migrace od počátku období druhé světové války a na aktuální migrační problémy se zřetelem k České republice zejména po jejím vstupu do Evropské unie s ohlédnutím na dovoz pracovních sil z asijských zemí ? konkrétně Vietnamu do regionu České republiky. V teoreticko-ekonomické části jsou uvedeny hlavní směry ekonomických škol a jejich makro a mikro ekonomické přístupy k problematice migrace. Zdůrazňovány jsou ekonomické aspekty pracovní migrace a migrace jako momentu volného pohybu pracovních sil v rámci jednotného pracovního trhu. Druhá část práce se týká historických kořenů migračního vývoje a jejich důsledkům, které lze nacházet v některých aktuálních problémech evropské migrace, zejména ve vývoji migrační situace po rozšíření Evropské unie. Ve třetí části práce se promítá podstatně podrobněji rozebírané a dokumentované spektrum jevů procesu migračního vývoje v regionu České republiky zejména z pohledu ekonomických i jiných aspektů. Práce disponuje širokou škálou rozsáhlého souboru informačních zdrojů, do kterých patří odborné monografie věnující se problematice migrace, ekonomie a demografie, odborné publikace typu sborníků v kombinaci se statistickými zdroji v podobě analýz, zpráv a studií. Součástí práce jsou vypovídající tabulky, grafy a mapky včetně stručného přehledu internetových zdrojů domácích i zahraničních serverů s tematikou migrace v České republice i v rámci Evropské unie vhodných pro použití ve výuce Občanské výchovy a v příloze PowerPointová prezentace na přiloženém CD-ROMu.
ECONOMIC ASPECTS OF CURRENT PROBLEMS OF THE EUROPEAN MIGRATION WITH THE RESPECT TO THE CZECH REPUBLIC