Jazyková analýza barokního kázání - Vojtová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem diplomové práce je lingvistická analýza barokního kázání Václava Ignáce Blovského z roku 1724. Diplomová práce navazuje na práci bakalářskou, jejímž cílem bylo zhodnocení jazykové úrovně totožného textu po stránce fonologické a morfologické. Diplomová práce je zaměřena na analýzu jevů syntaktických. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a výzkumné. Teoretická část stručně pojednává o životě a díle Václava Ignáce Blovského, dále o kultu svatého Jana Nepomuckého a o nepomucenské homiletice. Část výzkumná shrnuje výsledky předchozího výzkumu a obsahuje popis skladebné stránky textu. Konkrétně je text zaměřen na výzkum větné syntaxe. Cílem práce je přispět k poznání stavu českého jazyka první třetiny 18. století na základě excerpovaných údajů.
Linguistic analysis of a Baroque Homily
Keywords: kázání; sv. Jan Nepomucký; analýza; hláskosloví; morfologie; syntax; sermon; St. John of Nepomuk; analysis; phonology; morphology; syntax