Lov jako téma šlechtické reprezentace a jeho zobrazení ve vybavení českých loveckých zámečků. - Valenta, Petr (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou lovu jako součástí šlechtické reprezentace a jeho zobrazení ve vybavení českých loveckých zámečků. V úvodní části práce je popsán fenomén lovu, jeho postupný vývoj a zobrazení ve výtvarné kultuře. Tyto kapitoly jsou doplněny o ikonografické předlohy, které pomáhaly formovat podobu výzdoby loveckých zámečků. Jádrem práce jsou kapitoly věnující se tématu lovecké architektury a uměleckého zhodnocení skupiny šlechtických loveckých sídel. Jedná se o zámky Svatý Hubert, Humprecht, Diana, Ohrada a Kozel. V závěru práce autor představuje problematiku šlechtické reprezentace, do jejíhož kontextu zasazuje téma lovu a umělecká díla spojená s lovem. Kapitola též obsahuje několik příkladů aristokratů, kteří lov dokázali využít pro svou osobní reprezentaci. Pro názornost je práce doplněna o obrazovou přílohu.
The hunting as a theme of a nobel representation and its display in a equipment of the Czech hinting lodges.
Keywords: reprezentace; lov; šlechta; architektura; representation; hunt; nobility; architecture