Aflatoxin M1 v mléce v závislosti na ročním období - Rohrbacherová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnocení přítomnosti aflatoxinu M1 (AFM1) v mléce v závislosti na ročním období. Stanovení AFM1 v bazénových vzorcích syrového kravského mléka bylo provedeno ve čtyřech ročních obdobích roku 2022 u 172 vzorků mléka z 30 farem. Byla použita testovací souprava Charm MRL AFM1 (Charm), která umožňuje kvantitativní stanovení AFM1. Nejvyšší zastoupení vzorků, u kterých byl AFM1 detekován, bylo pozorováno v podzimním období (18,6 %), nejnižší v letním období (9,4 %). Z celkového počtu 172 analyzovaných vzorků byly pouze dva vzorky s hodnotou přesahující MRL Evropské unie (tj. 0,05 ug/kg). Průměrný obsah AFM1 v mléce za rok 2022 činil 0,0037 ug/l.
Aflatoxin M1 in milk depending on season
Keywords: mléko; bazénové vzorky mléka; kvalita mléka; aflatoxin M1; roční období; milk; bulk milk; milk quality; aflatoxin M1; season