Charakterizace přírodních organických látek v povodí řeky Otavy - Martanová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá charakterizací přírodních organických látek v povodí řeky Otavy metodou rychlé frakcionace na hydrofobní a hydrofilní látky podle jejich polarity. Práce bude porovnávat jednotlivé frakce rozpuštěných organických látek v závislosti na ročním období a zastoupení krajinného pokryvu a využití krajiny v jednotlivých dílčích povodích. Výsledky této metody budou porovnány s optickými metodami pro charakterizaci rozpuštěných organických látek pomocí absorbance a fluorescence. První část práce je zaměřena na teoretický přehled přírodních organických látek a metodu rychlé frakcionace. Druhá část popisuje metodiku měření, výsledky a diskusi.
Characterization of natural organic matter in the Otava basin
Keywords: NOM; DOC; řeka Otava; rychlá frakcionace; VHA; SHA; CHA; NEU; absorbance; fluorescence; NOM; DOC; Otava river; rapid fractionation; VHA; SHA; CHA; NEU; absorbance; fluorescence