Autorinnen und ihre Bedeutung für die tschechische Gegenwartsliteratur - Karpíšková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce pojednává o českých současných autorkách, které se literárně zabývají česko-německými vztahy 20. století a angažují se v německy mluvícím prostoru. Jedná se o Kateřinu Tučkovou, Radku Denemarkovou a Jakubu Katalpu. Každá z autorek zpracovává česko-německá témata s odlišnou motivací a přináší na problematiku nový pohled, což dokazuje detailní analýza románů Vyhnání Gerty Schnirch, Peníze od Hitlera a Němci. Cílem práce je vytvořit tři osobité portréty a pojmenovat shodné i rozdílné tendence zmíněných autorek. Pozornost se soustředí na jejich biografii, společenské aktivity a názory, které jsou pro pochopení kontextu nezbytné.
The female authors and their importance for the contemporary Czech literature
Keywords: Současné české autorky; česko-německé vztahy; Kateřina Tučková; Radka Denemarková; Jakuba Katalpa; Vyhnání Gerty Schnirch; Peníze od Hitlera; Němci; Czech contemporary female authors; Czech-German relations; Kateřina Tučková; Radka Denemarková; Jakuba Katalpa; Gerta: A Novel; Money from Hitler; The Germans