Distanční výuka informatiky na specializovaných středních školách - Bober, Patrik (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá zmapováním distanční výuky na střed-ních školách se specializací na informačních technologie a ICT. Realizoval jsem osm polostrukturovaných hloubkových rozhovorů s vytipovanými učiteli informačních technologií. Tyto učitele jsem vybíral na základě vyhledávání vhodných škol po České republice prostřednic-tvím Google. Dále jsem vedl pro triangulaci získaných dat rozhovory s žáky, kteří v době výzkumu byli studenty těchto učitelů. Během rozhovorů mě zajímalo, jak probíhala distanční výuka z pohledů učitelů a také jaké metody byly v rámci výuky použity. Dále mě zajímalo, jaké nástroje dotazovaní při výuce používali. Rovněž jsem objasnil rozsah a metody při synchronní a asynchronní výuce ve kterých také uvádím, jak se dané cíle a metody proměnily v důsledku distanční výuky. Také jsem se zaměřil na efektivitu distanční výuky oproti prezenční výuce a na pře-kážky bránící efektivní distanční výuce. V rámci toho jsem také zjišťoval pozitiva a negativa distanční výuky. V neposlední řadě mě zajímalo, jaký vliv, měla zkušenost dotazovaných z distanční výuky, na budoucí pre-zenční výuku informačních technologií a ICT. V teoretické části popisuji metody výuky využitelné při výuce informati-ky a ICT.
Distance learning of informatics at specialized secondary schools
Keywords: Škola; online technologie; distanční výuka; efektivita; učitel; informační technologie; School; online technologies; distance learning; efficiency; teacher; information techno-logy