Porovnání kvality zrna ozimých a jarních odrůd pšenice - Uhlíková, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem bakalářské práce je porovnání kvality zrna ozimých a jarních odrůd pšenice. Bylo vybráno celkem 16 odrůd, z toho 12 ozimých a 4 jarní. Pokus byl proveden na pozemku Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V teoretické části této práce je popsána botanická charakteristika pšenice, chemické složení pšeničného zrna a jakostní ukazatele potravinářské pšenice zkoumané v praktické části.. První část pokusu je zaměřena na kontrolu během vegetace, druhá část práce popisuje rozbor odebraných vzorků (objemová hmotnost, obsah N-látek, gluten index, Zelenyho test, číslo poklesu).
The comparison of winter and spring wheat quality
Keywords: ozimá pšenice; jarní pšenice; hodnocení kvality; objemová hmotnost; N-látky; lepek; Zelenyho test; číslo poklesu; winter wheat; spring wheat; evaluation of quality; moisture; mass per hectolitre; N-substances; gluten; Zeleny test; falling number