Druhová identifikace korovnic (Adelgidae) na základě molekulárních markerů - Věchtová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2008)
Byly testovány čtyři molekulární markery (jaderné ITS a EF1 alfa a mitochondriální AT-Rich a COI) pro možnost jejich využití při druhové identifikaci vybraných druhů čeledi Adelgidae. Úspěšně se podařilo naamplifikovat a osekvenovat markery COI a EF1 alfa. Sekvence těchto dvou markerů byly použity pro rekonstrukci dendrogramů metodou Minimum Evolution a modelem Kimura 2-Parameter. Porovnáním dendrogramů s předpoklady založenými na morfologii a biologii korovnic potvrdilo schopnost vybraných markerů věrohodně rozlišit taxonomické vztahy v rámci Adelgidae, nicméně bude třeba pokračovat v testování a vybrat další markery pro přesnější rozlišení sesterských druhů.
Identification of species within Adelgidae by molecular markers
Keywords: druhová identifikace; Adelgidae; molekulární markery; Cytochrom oxidáza; Elongační faktor 1 alfa; COI; EF1 alfa; species identification; Adelgidae; molecular markers; Cytochrom oxidase; Elongation factor 1 alpha; COI; EF1 alpha