Kvalifikace primární půdní organické hmoty podle rychlostní konstanty oxidace v lesních půdách - Němcová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce byla zaměřena na výzkum obsahu a kvality půdní organické hmoty vybraných lesních půd. V teoretické části práce byly podrobně popsány pojmy důležité pro pochopení daného tématu. V části praktické byly nejdříve vykopány půdní sondy a z jednotlivých horizontů odebrány vzorky půd. Kopání sond proběhlo ve dvou porostech s odlišným zastoupením dřevin (lesní typ 0P, revír Hodějov, Lesní správa Třeboň, vlastnictví Česká republika, právo hospodařit Lesy České republiky s. p.). V prvním případě se jednalo o porost listnatých dřevin (porost 356D12), ve druhém o porost se zastoupením dřevin jehličnatých (356E11). V laboratoři Katedry agroekosystémů Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích byly vzorky půd upraveny a dále zkoumány z hlediska množství a kvality půdní organické hmoty. Novou metodou, navrženou kolektivem autorů Kopecký, Kolář, Borová-Batt (2016), bylo prostřednictvím stanovení rychlostní konstanty oxidace primární půdní organické hmoty provedeno porovnání kvality primární půdní organické hmoty v jednotlivých vzorcích. Dále byl stanoven obsah humusu a vypočten stupeň humifikace. Z výsledků vyplývá, že sledované parametry se v jednotlivých půdních horizontech značně liší. Značné rozdíly byly rovněž pozorovány při porovnání půd z jehličnatého a listnatého porostu. Markantní rozdíl lze spatřovat například v obsahu organického uhlíku ve vrchních horizontech. Například v horizontu Ahe byl u jehličnaté půdy zjištěn obsah celkového organického uhlíku 39,71 %, zatímco ve stejném horizontu v listnaté půdě byl obsah tohoto uhlíku jen 7,06 %. Nejvyšší hodnota rychlostní konstanty k oxidace primární půdní organické hmoty, která značí její nejvyšší kvalitu, byla zaznamenána v horizontu Ep (hloubka 9-20 cm) u listnaté půdní sondy.
Qualification of primary soil organic matter according to the rate of oxidation in forest soils
Keywords: Humus; lesní půda; primární půdní organická hmota; stabilita; humus; wood soil; primary soil organic matter; stability