Pojetí lásky v janovské literatuře - Stropek, Ivan (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá pojetím lásky v janovské literatuře, zejména v Janově evangeliu a jeho listech. Statisticky zpracovává výskyty slov vyjadřujících lásku, které Jan používá. Poté se věnuje jednotlivým perikopám, ve kterých jsou tato slova použita. Hlouběji se zaměřuje na ta místa, kde je vystižen některý důležitý aspekt vnímání lásky.
Concepts of Love in the Johannine Literature
Keywords: láska; přátelství; spása; soud; přikázání; milovaný učedník; Janovo evangelium; Janovy listy; kniha Zjevení; love; friendship; salvation; judgment; commandment; beloved disciple; Gospel of John; Epistles of John; Revelation