Rozvoj pozitivní identity u romské mládeže ve volnočasových aktivitách - Hynoušová, Olga (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce pojednává o identitě mladých Romů. O její vývoji, významnosti a důležitosti při hledání sebe sama. Abychom lépe pochopili důležitost nalézání identity u romské mládeže, musíme poznat jejich kulturu, tradice, způsob života atd. V teoretické části dále najdeme rozvoj osobnosti ve volném čase, jeho důležitost při utváření osobnosti a metody výchovy aplikované na práci s romskou mládeží vycházející z ‚qdobré praxe''. Praktická část je zaměřena na výzkum v terénu. Výzkum je ověření hypotézy, stanovené na začátku práce. Dále jsou součástí výzkumu nové skutečnosti, které autorka objevila při realizaci výzkumu v terénu. Pedagogovi by měla tato práce dát ucelený náhled na problematiku rozvoje identity u romské mládeže.
Development of young gypsies´positive identity in leisure time
Keywords: romská etnicita; romský jazyk; romská kultura; historie; identita; romská identita; pozitivní aspekty romské identity; negativní aspekty romské identity; duální identita; volný čas; rozvoj osobnosti; volnočasové aktivity; romská mládež; kontakt; dobrá praxe; metody; analýza; diskuze; Roma ethnicity; Romani language; Roma culture; history; identity; Roma identity; positive aspects of Roma identity; negative aspects of Roma identity; dual Identity; leisure time; personal development; leisure activities; Roma Youth; contact; Good Practice; methods; analysis; Discussion