Motivace žáků ze sociálně znevýhodněného prostředí ke vzdělávání v období nouzového stavu - Bláhová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zaměřuje na nalezení pedagogických přístupů, které motivují žáky ze sociálně znevýhodněného prostředí k distanční výuce. Cílem práce je identifikace efektivních způsobů zapojení žáků ze sociálně znevýhodněného prostředí do distanční výuky. V teoretické části je zmíněna interakce vlivů podílející se na formování osobnosti žáka ze sociálně znevýhodněného prostředí, zohledněn je také vliv těchto faktorů při vzdělávání a motivaci ke vzdělávání. Pozornost je obrácena zejména na pojmenování a identifikaci termínu žák ze sociálně znevýhodněného prostředí a související rizika. Následující část se zabývá motivací žáků ze sociálně znevýhodněného prostředí a problematikou přechodu těchto žáků na distanční výuku v době nouzového stavu. Jedná se o kvantitativní typ výzkumu. Byla použita dotazníková metoda výzkumného šetření, na jehož základě byly zodpovězeny výzkumné otázky, týkající se možností podpory a motivace žáků ze sociálně znevýhodněného prostředí.
The motivation of socially disadvantaged pupils to the education in emergency state
Keywords: motivace k učení; informační technologie; žáci ze sociálně znevýhodněného prostředí; žák 1. stupně základní školy; distanční vzdělávání; pandemie Covid-19; komunikace pedagogů s rodiči; nouzový stav; motivation to learn; information technology; pupils from socially disadvantaged environment; primary school pupil; distance education; Covid-19 pandemic; communication of teachers with parents; state of emergency