Význam saunování u dětí předškolního věku v mateřské škole - Šimáková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je ověřit přínos saunování dětí předškolního věku probíhající v prostředí mateřských škol. Teoretická část se věnuje definování pojmů, které s touto problematikou souvisejí. Věnuje se historii a dělení saun, popisuje zdravotní účinek a přínos sauny ve smyslu pozitivních účinků na dětský organismus. Část práce se dotýká specifik saunování dětí předškolního věku a následné metodiky takového saunování. Praktická část vyhodnocuje výsledky smíšeného šetření, které bylo prováděno ve třech mateřských školách v Jihočeském kraji. Zpracovány jsou výsledky získané na základě rozhovorů s učitelkami saunujících mateřských škol a na základě rozhovorů s dětmi, které se saunování v mateřských školách účastní. Dále výsledky přímého pozorování procesu saunování a výsledky dotazníkového šetření směrovaného rodičům saunujících dětí.
The Importance of Sauna at Pre - School Children at Kindergarten
Keywords: sauna; saunová lázeň; zdraví; předškolní věk; sauna; sauna bath; health; preschool age