Programovaný porod očima žen rodících v jindřichohradecké porodnici - Machová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem porodnictví v současné době je vytvořit z porodu dítěte mimořádnou událost v rodině. Jednou z metod současného porodnictví je i volba programovaného porodu, kdy je uměle vyvolána děložní činnost za účelem ukončení fyziologické termínové gravidity v optimálním čase a za ideálních podmínek pro matku, plod/novorozence, příbuzné rodičky a ošetřující personál. Programovaný porod je velmi kontroverzním tématem, protože se jedná o indukci porodu z nelékařských indikací. Z řad lékařské i laické veřejnosti si tato metoda našla jak své příznivce, kteří provádění programovaného porodu favorizují, tak i odpůrce, kteří programované porodnictví negují. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, jak na programovaný porod pohlíží ženy, které si zvolily programovaně ukončit své těhotenství, jaké mají o programovaném porodu vědomosti a jaké mají s programovaným porodem zkušenosti. Empirická část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor, který probíhal u vybraných rodiček na gynekologicko-porodnickém oddělení jindřichohradecké porodnice. Kritériem výběru byly rodičky s programovaným porodem. Na základě rozhovorů s jednotlivými respondentkami byly vytvořeny kazuistiky. Ty tvořily výzkumný podklad pro sestavení kategorizačních tabulek, kde jsou shrnuty důležité výsledky výzkumu. Výzkum probíhal na základě stanovených cílů a výzkumných otázek. Všechny stanovené cíle práce se splnily, výzkumné otázky byly zjištěny. Na základě výsledků výzkumu bylo navrženo šest hypotéz. Mezi hlavní výsledky výzkumu patří, že respondentky znají pojem programovaný porod. Dále znají některé jeho výhody, především z oblasti psychologické, a jsou s volbou programovaného porodu spokojené. Co rodičky neznají, jsou nevýhody programovaného porodnictví. Na základě výzkumného šetření byl vytvořen návrh informovaného souhlasu rodičky s preindukcí a indukcí porodu, aby před svou volbou rodit programovaně získaly úplné informace. Pro poskytování kvalitní ošetřovatelské péče při programovaném porodu byl vytvořen standardní postup ošetřovatelské péče o rodičku s programovaným porodem. Oba materiály budou určeny k využití na porodním sále jindřichohradecké nemocnice.
Programmed labour as seen through the eyes of the women giving births in Jindřichův Hradec maternity hospital
Keywords: Indukovaný porod; klasifikace porodu; nové směry v porodnictví; ošetřovatelská péče; programovaný porod; termín porodu; výběr porodnice.; Induced labour; birth classification; new trends in obstetrics; nursing care; programmed labour; pregnancy due date; choice of maternity hospital.