Hepatitida typu B - způsoby ochrany, zdravotní rizika - Topičová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce se věnuje problematice hepatitidy typu B. Cílem práce bylo zjistit stav znalostí veřejnosti o této nemoci a zároveň zjistit, zda občané používají vlastní hygienické potřeby a ochranné pomůcky. Z výzkumu vyplývá, že občané z řad nezdravotnické veřejnosti starší 15 let v Českých Budějovicích a Pelhřimově nemají znalosti o způsobech přenosu a ochrany u hepatitidy B, ale znají její zdravotní rizika. Při výzkumném šetření bylo i zjištěno, že občané nepoužívají vlastní hygienické potřeby a že občané Českých Budějovic používají ochranné pomůcky častěji než občané Pelhřimova. Hepatitida B je závažné a komplikované onemocnění, kterému jsou denně vystaveni všichni občané. Vzhledem k výsledkům výzkumu je proto důležité, aby občané získali více informací o hepatitidě typu B, zejména o možnosti očkování, o používání pouze vlastních hygienických potřeb a o používání prezervativu a lékařských gumových rukavic v rizikových situacích. Občané by mohli získat informace z bakalářské práce, nebo na seminářích vedenými všeobecnými sestrami.
Hepatitis of type B - mode of protection, health hazards
Keywords: Edukační činnost sestry; hepatitida typu B; očkování; prevence; výchova ke zdraví; zdravotní rizika; způsoby přenosu.; Educational activity of nurse; type B hepatitis; inoculation; prevention; education to health; health risks; way of transmission.