Sociální práce v nemocnici a její vliv na zdraví pacientů - Samcová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2012)
Následkem nemoci a ztrátou soběstačnosti je ovlivněn život člověka. Účelem sociální práce v nemocnici je pomoci klientům a jejich rodinám vyrovnat se s problémy spojené s nemocí a omezit nebo odstranit tyto problémy. V teoretické části práce se zabývám zdravím a nemocí, potřebami člověka v nemoci, změnami, ke kterým dochází v průběhu nemoci a nemocí jako sociální událostí. Dále se zabývám sociální prací v nemocnici, činnostmi zdravotně sociálních pracovníků a teoriemi a metodami, které jsou používány při sociální práci v nemocnici. Cílem práce bylo zmapování vlivu sociální práce v nemocnici na zdraví pacientů. Pro zodpovězení byla stanovena hlavní výzkumná otázka: Jakým způsobem ovlivňuje sociální práce v nemocnici zdraví pacientů? Pro zodpovězení hlavní výzkumné otázky jsem stanovila dílčí výzkumné otázky: 1. Jaký vliv má sociální práce v nemocnici na fyzickou oblast zdraví pacientů/klientů? 2. Jaký vliv má sociální práce v nemocnici na psychickou stránku zdraví klientů/pacientů? 3. Jaký vliv má sociální práce v nemocnici na sociální situaci klientů/pacientů? 4. Jaké metody a techniky sociální práce jsou při sociální práci v nemocnici používány? Pro dosažení cíle byla použita strategie kvalitativního výzkumu. Pro získání informací byla zvolena metoda dotazování pomocí techniky polostrukturovaného rozhovoru. Dotazování bylo doplněno metodou pozorování. Rozhovory byly provedeny s 6 zdravotně sociálními pracovníky a 15 klienty/pacienty zdravotně sociálních pracovníků. Práce může přispět ke zlepšení služeb sociální práce v nemocnicích. Zároveň může být využita pro zvýšení informování laické i oborné veřejnosti.
Social Work at the Hospital and its Impact on Patient Health
Keywords: klient; nemoc; pacient; sociální práce v nemocnici; zdraví; zdravotně sociální pracovník; client; illness; patient; social work in hospital; health; health and social worker