Proměna volného času pramenící ze změny sociální role u rodičů na rodičovské dovolené - Sedláková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato teoreticky empirická diplomová práce se zabývá proměnou volného času u rodičů na rodičovské dovolené, zkoumá volný čas rodičů, kteří se rozhodli být doma s malým dítětem na rodičovské dovolené, zaměřuje se na faktory ovlivňující jejich volný čas, které mají největší vliv právě v tomto období a je primárně zaměřena na vliv samotné změny sociální role na oblast volného času. Dále zkoumá volnočasové preference rodičů a samotný vliv proměny volnočasového chování na ostatní oblasti života rodiče na rodičovské dovolené. Práce se snaží odhalit důležitost volného času v tomto životním období a jeho vliv na rodiče během rodičovské dovolené. Ke zpracování této práce byl vyhotoven teoretický základ čerpající z poznatků týkajících se oblasti volného času, změny sociální role, rodičovské dovolené a z jejich aplikace na konkrétní oblast proměny volného času, pramenící ze změny sociální role, u rodičů na rodičovské dovolené. Závěry této práce vyplývají ze závěrů kvalitativního výzkumu, jenž byl zhotoven na základě kvalitativní analýzy několika hloubkových rozhovorů vycházející z výzkumné strategie metody zakotvené teorie a z jejich aplikace na současné teoretické poznání.
Leisure time transformation caused by change of social role on parental leave
Keywords: Volný čas; rodičovská dovolená; rodičovství; změna sociální role; faktory ovlivňující volný čas.; Leisure time change; parental leave; maternity; social role transformation.