Socio-ekonomické aspekty marginálních regionů - Špačková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je vymezení socio-ekonomických aspektů marginálních regionů v rámci České republiky. Příčiny vzniku marginálních regionu a socio-ekonomické indikátory. Rozvoj a začlenění marginálních regionů a jejich následná komparace. V práci jsou popsány a zhodnoceny socio-ekonomické ukazatelé řešených marginálních oblastí. Dále jsou vysvětleny základní pojmy týkající se dané problematiky marginálních oblastí a soci-ekonomické ukazatele použité v praktické části práce. Práce se zabývá také charakteristickými znaky a problémy marginálních regionů a jejich rozvojovým potenciálem. Bakalářská práce obsahuje SWOT analýzu Moravskoslezského kraje a Ústeckého kraje, která ukazuje na silné, slabé stránky těchto krajů a jejich příležitostí a hrozeb. Výsledkem práce je analýza socio-ekonomického vývoje marginálních oblastí za posledních 10 let a aplikace programů rozvoje, či návrhů a srovnání vybraných oblastí s rozvinutými regiony.
Socio-economic aspects of marginal regions
Keywords: marginální regiony; regionální rozvoj; indikátory; programy rozvoje; analýza; marginal regions; regional development; indicators; development programs; peripherals; analysis