Mapování okrasných historických venkovských zahrad a návrh na jejich obnovu - Hadrová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá mapováním venkovských okrasných historických zahrad. Literární rešerše pojednává o vývoji historických zahrad a parků v České republice a popisuje jejich druhy a styly. Dále je popsána problematika ochrany a obnovy zahradního umění. Vlastní práce obsahuje mapování dvou okrasných historických zahrad dle vlastního výběru. Jedná se konkrétně o zámek Kratochvíle a zámek Dub u Prachatic, které se nacházejí v okrese Prachatice. Na základě terénního průzkumu těchto zahrad je přiložena fotodokumentace jednotlivých rostlin s českým a latinským názvem. Ze získaných informací a podkladů je vytvořena podrobná mapa, kde jsou očíslovány jednotlivé druhy rostlin. V závěrečné části práce je tabulkově zpracován seznam všech rostlin, vyskytujících se ve vybraných historických zahradách. Cílem diplomové práce je mapování a případný návrh na obnovu dvou vybraných venkovských historických zahrad a následné vytvoření jejich stávajících map v současné podobě.
Mapping ornamental historic country gardens and a proposal for their renovation
Keywords: historické zahrady a parky; obnova historických zahrad; mapování zahrad; Kratochvíle; Dub u Prachatic; historical gardens and parks; renovation of historical gardens; mapping of gardens; Kratochvíle; Dub u Prachatic